Sommigen kennen hem misschien nog als Boer Loek, en stiekem voelt hij dat zelf ook nog een beetje zo, maar inmiddels is Loek al 8 jaar een echte Stuntman. Met jeugdige energie, hij is op zijn 36e levensjaar gestopt met tellen, runt hij als werkbegeleider het Upcycle atelier. Waar wordt hij vrolijk van en op wat voor opdrachtgevers ziet hij graag komen?


Boer Loek, dat maakt nieuwsgierig?
Haha dat snap ik. Het zit zo. Ik ben ooit zelf met een project begonnen om op een stuk land aan de Rotterdamseweg lokaal biologische groenten te gaan telen. Met als doel die groente niet alleen aan restaurants te verkopen, maar ze ook betaalbaar te maken voor gezinnen met een lager inkomen. Zodoende leverde ik destijds ook al groente aan Stunt en bracht ik onder andere mijn sperziebonen bij Cathy in de keuken. Ja, dat is alweer zo’n 8 jaar geleden.

‘De passie die je bij Stunt voelt, is een soort aanstekelijk virus’

En daar, om maar in agrarische termen te blijven, werd het zaadje geplant?
Zo kan je dat wel zeggen. Want voor Loek zaten er uiteindelijk te weinig uren in een dag en dus stopte die hele onderneming na een tijd. Bij Stunt zochten ze een werkbegeleider voor in de Houtwerkplaats. En ja, de passie van dat kleine groepje mensen van Stunt werkte als een soort virus, de vonk sloeg echt over. Inmiddels werk ik alweer een tijd in de Upcycle werkplaats met een gemêleerde groep mensen, die om welke reden ook, zichzelf een periode niet staande weten te houden in de maatschappij.

Kon je dat allemaal zomaar; upcyclen is iets anders dan sperziebonen oogsten?
Nou, ik heb in mijn werkzame leven heel veel verschillende dingen gedaan. Als fotograaf, instrumentmaker, strandbeestenbouwer, expositiebouwer en theatherdecorontwerper en -bouwer. Bij Stunt ben ik zeker op mijn plek. Dit is voor mij het magische recept: werken met handen en mensen. Ook het sociale aspect ligt me heel goed. Opgegroeid in een buitenwijk, met een beetje straatwijsheid, vind ik het belangrijk om echt vanuit gelijkwaardigheid met elkaar samen te werken. Dat is essentieel om stappen te maken.

‘Circulair, lokaal en nuttig zijn hier geen theoretische woorden uit een boek’

Aan wat voor producten werken jullie dan zoal samen?
We upcyclen. Dat moet je zo zien: we maken van restmaterialen iets met een heel andere waarde. Zo maken we bijvoorbeeld kaarsen van oud kaarsvet, maar ook sieraden van oude fietsbanden en plastic artikelen van oude flesdoppen. We kunnen met weinig middelen gezamenlijk echt iets moois maken. Met onze CNC machine kunnen we ook best grote partijen produceren, terwijl we daarnaast voldoende tijd hebben om 1-op-1 te werken aan nieuwe creatieve projecten. Juist op die momenten als er weinig prikkels zijn, komen de meeste deelnemers los, om zelf in beweging te komen en nieuwe stappen te zetten. Want het belangrijkste bij Stunt is en blijft de ontwikkeling van onze deelnemers.

Wat is er voor jou persoonlijk nog meer belangrijk in jouw Stunt-toekomst?
Dat ik nog meer mensen kan helpen stappen te zetten. Door met elkaar samen te werken, kunnen we allemaal groeien. Uiteindelijk is het ultieme natuurlijk dat ze weggaan en Stunt niet meer nodig hebben. Wat Stunt dan wel weer nodig heeft, zijn nog meer echt betrokken opdrachtgevers die snappen wat we hier doen. Die echt langs willen komen en snappen wat het betekent om circulair, sociaal, nuttig en lokaal bezig te zijn. Oh, en stiekem zit in dat laatste voor mij ook nog wel een droom: het zou toch fantastisch zijn om samen met Stunt hier, of in de nabije omgeving, ooit Boer Loek weer nieuw leven in te blazen?

Ontdek meer verhalen

Khorsheed

Esther

Sebastiaan

Waarde zien. Waarde maken. Van waarde zijn. Wij geloven in mensen.