De ervaren kledingmaker Khorseed (47) vluchtte in 2014 vanuit Syrië naar Nederland, om hier samen met zijn gezin een nieuw leven te beginnen. Na een aantal prachtige en leerzame jaren in het naaiatelier van Stunt runt hij inmiddels met succes zijn eigen onderneming. Maar is zijn Stunt-verhaal daarmee ook helemaal klaar?
Khorsheed, zullen we de vraag hierboven meteen beantwoorden?
Jazeker. Mijn verhaal bij Stunt is echt nog niet klaar. Ik kom hier nog steeds gewoon heel erg graag, eigenlijk wil ik altijd hier zijn. En sinds een tijdje help ik ook weer in het naaiatelier met een grote opdracht. Het voelt hier ook als mijn familie, hier word ik blij. Daarom zeg ik ook tegen mensen die hetzelfde als ik hebben meegemaakt dat ze echt naar Stunt moeten gaan.
‘Stunt voelt nog steeds als mijn familie, hier word ik echt blij’
Kun je vertellen wat je hebt meegemaakt?
Ik ben in 2014 met mijn gezin gevlucht uit mijn land Syrië. Daar had ik samen met mijn vader al sinds 1985 naaiateliers in Damascus. Hier in Nederland moest ik helemaal opnieuw beginnen. Mijn eerste stap was om de taal heel snel te leren, daarna ging ik aan de slag om een eigen zaak te beginnen. Helaas ben ik toen niet altijd de juiste mensen tegengekomen en gingen er dingen mis. Dus na werk en m’n eerste eigen zaak kwam ik in 2022 weer in een uitkering. Dat wilde ik, net als veel anderen, liever niet.
Waar moet je dan beginnen met weer een nieuwe start?
Dat is wel lastig. In Nederland moet je echt weten welke route je moet nemen om iets voor jezelf te beginnen. Via een tip kwam ik toen gelukkig bij Stunt terecht. Hier voelde ik meteen dat mensen mij vanuit hun hart wilden helpen. Ik heb hier toen eerst 3 maanden vrijwillig gewerkt en daarna 4 maanden met een contract. Daarna ben ik heel erg geholpen met het opzetten van mijn eigen atelier. Daarvoor kreeg ik hulp met de administratie, maar kreeg ik ook een eigen ruimte binnen Stunt. Zelfs mijn eerste klanten kwamen uit het netwerk van Stunt.
‘Ik voelde dat de mensen hier mij echt vanuit hun hart wilden helpen’
En hoe is jouw onderneming daarna doorgegroeid?
Eerst ben ik nog een tijd onder het dak van Stunt gebleven. Daar werkte ik 1 dag voor Stunt en 5 dagen voor mezelf. Op die dag voor Stunt kon ik mijn ervaring en kennis ook door laten stromen naar anderen. Mensen opleiden, stagiaires begeleiden, dat vind ik belangrijk. Maar in 2022 wilde ik meer ruimte voor nieuwe machines. Via een klant van Stunt kwam ik zo uiteindelijk in Rotterdam terecht. Daar heb ik mijn eigen atelier en werk ik via Oxious Talent Factory ook aan een heel groot project. Maar het contact met Stunt ben ik gelukkig nooit verloren.
Blijf je ook in de toekomst bij Stunt betrokken?
Ik hoop het wel. Maar ik hoop vooral vanuit mijn hart dat er nog meer Stunts komen en dat ik zelf ook net als Stunt mensen kan helpen om uit de uitkering te komen. Zodat ze net als ik het juiste pad kunnen zien.