Sebastiaan (27) reist maar al te graag van zijn woonplaats Pijnacker naar zijn houtwerkplaats in Delft. Hier werkt hij – omgeven door zijn geliefde gereedschap, waaronder de Stanley rijschaaf #7 – met precisie en liefde aan alles wat van hout gemaakt wordt. Wat hij zoal maakt in de houtwerkplaats en hoe Stunt hem verder helpt? 


Hoe ben jij met Stunt in aanraking gekomen? 
Ik studeerde Luchtvaarttechnologie aan de Hogeschool Inholland. Daar liep ik vast en kwam zo in een burn-out terecht. Ik had mijn zelfbeeld gekoppeld aan wat ik presteerde en dat was geen fijne periode. Conclusie: het schoolsysteem en de beperkingen die ik met me meedraag, namelijk autisme en ADHD, zullen nooit echt vrienden worden. Gemeente Delft verwees mij naar Stunt. En sinds ik hier rondloop, werk ik weer aan toffe projecten en kan ik weer worden klaargestoomd voor het werkleven.

‘Stunt helpt me om meer structuur te krijgen en daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor’


Wat wordt er allemaal gemaakt in de houtwerkplaats?
Dat varieert van een enorme productie aan wormenboerderijen, op maat gemaakte tafelplaten tot honderden kratjes voor onze partner Fruit op je Werk. Zelf pak ik graag de buitenbeentaakjes op die nét iets te complex zijn om bij iedereen aan te bieden. Op deze manier is mijn werk nooit echt hetzelfde en dat waardeer ik. Wat ik ook gaaf vind om te doen, is het begeleiden van andere deelnemers. Kennis delen is heel leuk. Echt genieten! 

En wat heb je in de vier jaar dat je hier vast werkt kunnen leren?
Ik probeer handiger te worden in mijn energiemanagement. Enerzijds heb ik namelijk ongelooflijk veel enthousiasme, terwijl ik anderzijds moeilijk grip kan houden op mijn energiepeil. Die balans is in mijn geval flinterdun. Overigens word ik daar goed bij geholpen door Stunt; zij bieden me een vast ritme en checken af en toe of ik niet te lang doorga, zodat ik een balans in mijn belasting vind.

‘Stunt helpt me om meer structuur te krijgen en daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor’

Zijn er ook nog dingen die je lastig vindt? 
Bij ons in de werkplaats is een bepaalde basisveiligheid vereist, zoals het dragen van gehoorbescherming. Veilig werken doe je samen. Daar heb ik ook een training in gehad. Wanneer er iets gebeurt wat niet veilig is, moet ik iemand daarop aanspreken. Het moeilijke vind ik om dit duidelijk te zeggen tegen iemand, op zo’n manier dat diegene de volgende keer nog naar je wil luisteren. Daar probeer ik in te groeien!  

Hoe zou jij de werksfeer omschrijven?
Het is een extreem fijne sfeer hier. Tegelijkertijd is het ook wat de standaard zou moeten zijn. Je komt hier om te werken en productief te zijn. Wat je precies bereikt staat niet altijd voorop, zolang je maar initiatief toont om een bijdrage te leveren. Er moet net genoeg druk zijn om aan de slag te gaan, maar dit moet niet worden ervaren als werkdruk.

Ontdek meer verhalen

Esther

Khorsheed

Loek

Waarde zien. Waarde maken. Van waarde zijn. Wij geloven in mensen.